Asgerd Summelinin säätiö sr.

Fru Asgerd Summelin F. Underberg
★ Telemark, Norge 2.11.1887
† Helsingfors 4.1.1958

Säätiö on perustettu vuonna 1960 ravintoloitsija Asgerd Summelinin (os. Underberg, s. 2.11.1887, k. 4.1.1958) testamentin perusteella. Säätiön sääntöjen mukaisena tarkoituksena on taloudellisesti tukea vanhuksia ja erityisesti sellaisia, jotka ovat norjalaista syntyperää, ylläpitämällä vanhainkotia, hankkimalla asuntoja ja tarjoamalla niitä edullisesti vanhuksille asuinkäyttöön tai jakamalla avustuksia. Säätiö toteuttaa sääntöjen mukaista tarkoitustaan ylläpitämällä Helsingin kaupungin vuokratontilla Helsingin Etelä-Haagassa (Kylätie 16) omistamaansa vuonna 1971 valmistunutta asuinkerrostaloa. Säätiö vuokraa kiinteistön 48 asuntoa senioreille.

Säätiön toiminta keskittyy lähes yksinomaan Kylätien kiinteistöön, jossa on meneillään mittava perusparannus. Säätiön hallitus on tehnyt pitkäjänteistä suunnittelutyötä, jotta kiinteistö palvelee asukkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla itsenäisessä senioriasumisessa. Tavoitteena on, että ajanmukaisesti päivitetyt asunnot ja yhteistilat tarjoavat puitteet turvalliseen, terveelliseen, taloudelliseen ja toiminnalliseen senioriasumiseen.

Säätiön hallitukseen kuuluvat:

Eeva Kemmo, puheenjohtaja
Torfinn Slåen, jäsen
Michael Lackschewitz, jäsen

Asiamiehenä (isännöitsijänä) toimii Matti J. Mäkinen.

Tiedotteet

Tiedotamme tässä ajankohtaisista Kylätie 16:ta koskevista asioista.

8.7.2021

Vuokralle tarjotaan asuntoja

Haettavissa on 1h, kk, kph sekä 2h, kk, kph. Asunnot valmistuvat: 10/2021 (B-porras) ja 2/2022 (A-porras). Ota yhteyttä: Nina Hertell, 040 068 4777, vuokraus@asgerdsummelin.fi

9.8.2020

Uudet verkkosivut

Olemme julkaisseet uudet verkkosivut. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme!

Historiikki – Asgerd Summelin – Norjan syrjäseudun torpasta ravintoloitsijaksi Helsinkiin

Etelä-Haagassa sijaitseva Kylätie 16 on puolen vuosisadan ajan tarjonnut edullista ja viihtyisää asumista yli 60-vuotiaille helsinkiläisille. Rakennuksesta saamme kiittää säädepääoman testamentannutta rouva Asgerd Summelinia. Tiedämme rouvan elämästä varsin vähän, mutta joitakin faktoja on sentään jäänyt historiankirjoihin. Tiedämme muun muassa sen, että hän oli harvinaisen etevä ja menestyksekäs liikenainen, jonka elämä alkoi pienessä norjalaisessa torpassa.

Asgerd Underberg syntyi 2.11.1887 Seljordin kunnassa Etelä-Norjan Telemarkin läänissä. Eri lähteistä löytyy sekä etu- että sukunimestä useita kirjoitusmuotoja kuten Asjerd, Askjær, Underberg ja Undeberg. Etunimi tarkoittaa henkilöä, jota (muinaiset) jumalat asit pitävät rakkaana (kjær = rakas).

Vuonna 1900 suoritetun väestönlaskennan mukaan hänen isänsä oli Andres Torsen Underberg, s. 1828 ja äiti Asjerd Tovsdatter, s. 1841. Sekä isä että äiti olivat siis varsin iäkkäitä Asgerdin syntyessä, isä59-vuotias ja äiti 46-vuotias. Asgerdin ainoa sisarus oli kaksi vuotta vanhempi veli Tor Andresson. Pieni perhe oli torppareita eikä väestönlaskennassa kymmenen vuotta myöhemmin löydy heistä enää mainintaa, vaan toinen perhe asutti jo heidän torppaansa.

Kirkonkirjojen mukaan Askjær kastettiin kuukauden ikäisenä 2. marraskuuta 1887. Hänen rippijuhlansa oli 12. lokakuuta 1902, jolloin hän oli 15-vuotias. Arvosana nuoren neidon kristinuskon tiedoissa oli G, joka on lyhenne sanasta Godt.

LIIKENAISENA SUOMESSA

Ripille pääsyn jälkeen Asgerdista löytyy uutta tietoa vasta 20.7.1921, jolloin Hufvudstadsbladetin ilmoituksen mukaan hän oli mennyt naimisiin majuri Ernst Wilhelm Summelinin kanssa. 33-vuotias norjalaisneiti nai 17 vuotta vanhemman miehen, eikä heille suotu kovin pitkää yhteistä elämää. Viisi vuotta myöhemmin 11.11.1925 oli Finlands Allmänna Tidningissä ilmoitus, että mahdollisia vaatimuksia biträdande packhusinspektorn, majoren Ernst Wilhelm Summelinin kuolinpesän suhteen on ilmoitettava Vaasan raastupaan viimeistään vuoden päästä. Pariskunnalla ei ollut perillisiä.

Asgerd Summelin eli leskenä 32 vuotta. Leskirouva oli etevä ja menestynyt liikenainen. Hän osti asuntoja ja kiinteistöjä, joiden avulla hän sai vakuuksia lainoihin. Hän sijoitti osakkeisiin ja lainasi rahaa firmoille ja liikekumppaneille.

Hänen varsinainen liiketoimintansa liittyi kuitenkin ravintoloihin, joita hän omisti useita. Muun muassa ravintolat Bulevardia, Frisco ja Gambrini olivat hänen omistuksessaan.

HUOMATTAVA TESTAMENTTI

Kun Asgerd Summelin kuoli Helsingissä 4.1.1958, hän jätti jälkeensä merkittävän omaisuuden. Testamentin mukaisesti hänen koko omaisuutensa säätiöitettäisiin ja säätiön tarkoitukseksi tulisi “skänka pekuniärt stöd åt äldre personer och särskilt sådana, vilka äro av norsk börd, antigen genom att upprätthålla ett ålderdomshem eller på annat lämpligt sätt”.

Säätiön tarkoitus on siis myöntää taloudellista tukea iäkkäille henkilöille ja erityisesti sellaisille, jotka ovat norjalaista alkuperää, joko perustamalla vanhainkoti tai muulla sopivalla tavalla. Säätiön hallituksessa tulee istua kolme jäsentä, joista kaksi Kansallis-Osake-Pankin Notaario-osaston nimeämiä ja kolmas paikallisen norjalaisen yhdistyksen valitsema. Asgerd Summelin oli Den Norske Forening i Finlandin jäsen vuodesta 1949.

Testamentti tuli lainvoimaiseksi ja säätiöstä oikeusministeriön hyväksymäksi vuonna 1960. Säätiöitetty omaisuus oli perunkirjoitusarvoltaan 14 576 876 markkaa. Suomen Pankin rahamuseon rahanarvolaskurin mukaan tämä summa vastaa vuoden 2019 rahassa 348 700 euroa.

Kesti lähes 10 vuotta ennen kuin säätiön hallitus ryhtyi toimeenpanemaan testamentin jättäjän tahtoa vanhainkodin rakentamisesta. Tuona aikana käytiin monivaiheinen ja mielenkiintoinen oikeusprosessi, joka eteni korkeimpaan oikeuteen saakka. Rouva Summelin oli näet jättänyt huomattavat varat KOP:in tallelokeroon viestillä, että varat jaettaisiin 22 norjalaiselle sukulaiselle kaikessa hiljaisuudessa. Säätiö vei oikeuden arvioitavaksi, kuuluivatko pankin tallelokeroon jätetyt varat säätiölle vai kirjeissä mainituille norjalaisille sukulaisille. Oikeus katsoi, että rouvan tallelokeroon jätetyt varat kaikki kuuluvat rouvan testamentin mukaisesti perustetulle säätiölle. Katsottiin, että tallelokeron sisältö ja kirjeenä tehty osoitus sukulaisille, ei täyttänyt Suomen lahja- ja lahjoituslainsäädäntöä. Päätös vahvistettiin hovioikeudessa ja lopulta korkeimmassa oikeudessa.

TALO KYLÄTIELLÄ

Nyt oli kuitenkin vihdoin tullut talon rakentamisen aika. Helsingin kaupungin kanssa neuvoteltiin Etelä-Haagassa olevan Kylätie 16 tontin vuokraamisesta vuoden 2030 loppuun. Ilmaisen vuokran ehtona oli, että tontille rakennettava vanhainkoti olisi avoinna henkilöille, jotka ovat asuneet Helsingissä tai Helsinkiin liittyvillä alueilla viimeiset 10 vuotta.

Kun piirustukset olivat valmiit ja hyväksytyt, saatiin Arava-laina kolmasosaan lasketuista rakennuskustannuksista. Rakennustyöt aloitettiin syksyllä 1970 ja talo seisoi valmiina 30.8.1971. Neljässä kerroksessa on 1960 kerrosneliötä ja rakennuksen tilavuus on 6900 m3. Talossa on 40 kpl 26 m2 yksiöitä ja 8 kpl 41 m2 kaksioita. Kaikissa asunnoissa on WC/suihkuhuone ja ikkunallinen keittiönurkkaus.

Talohankkeen rahoittamiseksi myytiin myös säätiölle testamentattua omaisuutta, muun muassa kolme ravintolaa ja muutama kiinteistö.

Alkuperäisestä ajatuksesta vanhainkodin palveluista eli vanhainkodin perustamisesta ja ylläpitämisestä luovuttiin ilmeisesti taloudellisista syistä ja kiinteistöstä tuli vuokratalo, jonka kuluja katetaan vuokratuloilla. Testamentin hengen mukaisesti vuokralaisten valinnassa otetaan huomioon heidän taloudellinen tarpeensa edulliselle vuokra-asunnolle.

Rouva Summelinin oma asunto Uudenmaankadulla tuli testamentin mukaan jäättää sellaisenaan ja muuttumattomana säätiön hallintaan. Kolme isoa huonetta piti jättää säätiön kokoontumistiloiksi ja kaksi pienempää huonetta vanhusten kodeiksi. Vuosien saatossa tämä koskemattomuus tuli säätiölle ongelmalliseksi, sillä erityisesti huonekalut ja tekstiilit kärsivät käyttämättömyydestä ja ajan hampaasta.

Säätiön hallitus haki lainopillista konsultointia, jonka perusteella asunto myytiin vapailla markkinoilla. Myynnistä saadut varat sijoitettiin tulevia remontteja varten.